Wat is het relevante beleid voor energieopslagcentrales

Onze kernthema''s voor het MVB-beleid

Met het milieu bedoelen we alle levende en niet levende materie die van nature voorkomt op aarde. Klimaatverandering, uitputting van natuurlijke hulpbronnen, beschikbaarheid van water, milieuvervuiling en verlies van biodiversiteit en ecosystemen zijn relevante risico''s voor het natuurlijke milieu.

EU-maatregelen om de energiecrisis aan te pakken

De Commissie heeft voorgesteld het EU-streefcijfer voor hernieuwbare energie voor 2030 te verhogen van 40% naar 45%. Het REPowerEU-plan breidt de totale capaciteit voor het …

ESG & Economie

Wat zijn hun voor- en nadelen en wat is hun technische gereedheid? Wat is het beleid en de regelgeving met betrekking tot opslag in Nederland en de EU? Wat is de huidige …

Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst

Met het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) brengt het kabinet nu al in kaart hoe het energiesysteem van de toekomst eruit moet zien en wat er voor nodig is om daar te komen. Dat doen we niet project voor project of energiebron voor energiebron, maar we kijken …

Hoe maak je AI beleid voor je bedrijf?

Veelgestelde vragen over het maken van AI beleid. Wat zijn de kernprincipes voor het opstellen van een AI-beleid? Bij het opstellen van een AI-beleid zijn er verschillende kernprincipes die in overweging moeten worden genomen, waaronder ethische overwegingen, transparantie, verantwoording, privacybescherming, en het bevorderen van innovatie.

KYC-wetgeving: relevante wetten voor een KYC-beleid

We bespreken allereerst kort wat een KYC-beleid precies is en werpen daarna een blik op de relevante wetten binnen het KYC domein. Wat is een KYC-beleid? Iedere financiële instelling is verplicht om een goed en gedegen KYC-beleid te voeren. Op basis van relevante KYC-wetgeving staan in een beleid de (praktische) regels en richtlijnen opgenomen ...

Wat is beleid en wat doet een beleidsadviseur? Check …

De volgende in onze reeks uitgelichte functies binnen de financiële dienstverlening: de beleidsadviseur. Niet een beroep wat je direct associeert met de financiële branche, maar net als de functie van Product …

Handreiking: Enkele centrale principes en uitgangspunten voor ...

Een goede samenwerking tussen beleidsmakers, uitvoeringsorganisaties en rijkstoezichthouders bevordert een effectieve en efficiënte aanpak van de opdrachten waarvoor zij gezamenlijk aan de lat staan. In de dagelijkse praktijk krijgt deze samenwerking op allerlei manieren vorm: op basis van formele wet- en regelgeving, interne werkwijzen en informele …

Structuur van het Beleidskompas | Kenniscentrum voor beleid en …

Ook wordt hier uitgelegd waarom het beantwoorden van deze vragen van meerwaarde is voor het maken van gedegen beleid. Ten slotte bevat elke pagina ook een antwoord op de vraag hoe je de vragen het beste kunt beantwoorden. In dit gedeelte tref je hulpmiddelen om de vragen samen met de relevante actoren te beantwoorden. Dit kan …

Twee soorten beleid in een organisatie

Een ander verschil tussen het strategische beleid en het operationele beleid ligt in de manier van besluitvorming. Het is verstandig om altijd het principe van minimaal 80% draagvlak na te streven bij het strategische beleid. De 80% …

Vergunningen | Kenniscentrum voor beleid en regelgeving

Het afwijzen van de aangevraagde vergunning is eveneens een besluit, net als het niet tijdig beslissen. Overweeg je om een vergunningstelsel te introduceren, dan moet je er dus over nadenken of het wenselijk is om het beleidsdomein in kwestie een lex silencio positivo (LSP) toe te staan. Dit betekent dat je ervan uitgaat dat een vergunning is ...

Beleid en omgevingsvisie | gemeente Utrecht

In het beleid leest u wat onze doelen voor Utrecht zijn. Wat willen we de komende jaren veranderen? Of juist houden zoals het nu is? En hoe gaan we onze doelen bereiken? Een deel van ons beleid staat in de omgevingsvisie. Dat is al het beleid dat gaat over de leefomgeving: de omgeving waarin we wonen, werken en ontspannen.

Handreiking Inclusief Beleid voor gemeenten

Steeds meer gemeenten schrijven beleidsnota''s en -kaders met als doel inclusie te bevorderen voor alle inwoners in de gemeente. Een belangrijk en mooi streven zodat we elkaar niet kwijtraken en niemand onbedoeld wordt uitgesloten. Maar hoe doe je dat als gemeente? Hoe geef je dat vorm en wat is daarbij belangrijk? We leggen het uit in deze …

Beleidskompas | Kenniscentrum voor beleid en regelgeving

Alles wat essentieel is voor een goede beleidsvoorbereiding zit in het Beleidskompas. Het Beleidskompas biedt een verbeterde structuur met vijf stappen om beleid te ontwikkelen. Bij elke stap wordt bekeken welke belanghebbenden betrokken moeten worden zodat je deze stap in co-creatie kunt uitvoeren.

Toetsing van beleidsregels aan het evenredigheidsbeginsel

Raadsheer advocaat-generaal (hierna: AG) De Bock gaat hierop in bij haar advies aan de CRvB: zie de conclusie (ECLI:NL:CRVB:2023:2086).Voordat we ingaan op deze bevindingen is eerst van belang om te weten wat het onderscheid is tussen verschillende beleidsregels en hoe de bestuursrechter op dit moment deze beleidsregels toetst.

Energieopslag: de ontwikkeling van de markt | Deloitte Nederland

Het Fit-for-55-pakket van de EU bevatte relevante bepalingen inzake energieopslag, waaronder het voorstel om de energiebelastingrichtlijn te herzien met een …

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030

Het onderzoek bevestigt het belang van ondergrondse energieopslag voor een duurzaam energiesysteem. Op basis van de bevindingen schetsen TNO en EBN mogelijke …

5. Wat is de voorkeursoptie? | Kenniscentrum voor beleid en

Bij het plannen van voorgenomen monitoring en evaluatie helpt de toolbox beleidsevaluaties je verder.; De handreikingen In 6 stappen naar een monitor, In 6 stappen naar een beleidsexperiment en In 6 stappen naar beleidsrelevante data-inzichten helpen je ook in stappen op weg en bevatten enkele goede voorbeelden.; Als openbaarheid schuurt, helpt de …

Gevolgen voor de rechtspraak | Kenniscentrum voor beleid en

Neem voor het in kaart brengen van de gevolgen voor de rechtspraak altijd contact op met de Directie Rechtsbestel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Raad voor de rechtspraak. Ga na of het nodig is advies te vragen aan de Raad voor de rechtspraak (RvdR). Bij twijfel kan de Directie Rechtsbestel van het Ministerie van JenV je hierbij ...

Ontwerp-Programma Energiehoofdstructuur (juli 2023)

Het PEH is een thematische uitwerking van het beleid in de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) voor de ruimtelijke inrichting van de energie-hoofdstructuur. Het programma heef betrekking op …

De Global Goals in het gemeentelijk beleid

•Zorgen voor voldoende sociale huurwoningen (GG 11) •Betaalbare toegang voor iedereen tot basisvoorzieningen en openbaar vervoer (GG 11) •Goed (coachings)aanbod voor begeleiding van mensen naar passend werk (GG 8) voorbeelden van extra inzet: •Diverse typen van ondersteuning voor het vergroten van de zelfredzaamheid van kwetsbare groepen;

Q&A | Kenniscentrum voor beleid en regelgeving

Alles wat essentieel is voor het maken van beleid zit in het Beleidskompas. De benodigde stappen hoef je niet zelf te bedenken en het helpt je om niets te vergeten. Bij elke stap krijg je praktische handreikingen en best practices aangeboden en wordt je gewezen op collega''s die je kunnen helpen. ... Het voldoet aan alle relevante ...

AML-wetgeving: relevante wetten voor een AML-beleid

Wat is een AML-beleid? Financiële instelling zijn verplicht om een AML-beleid te implementeren op basis van (inter)nationale wetgeving. Het is van belang om dit beleid op orde te hebben om te voorkomen dat de instelling wordt gebruikt voor witwassen en/of terrorismefinanciering. In het AML-beleid zijn actiepunten opgenomen om grondige ...

Kabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht

Voor moleculenopslag (o.a. gas en waterstof) zal EZK onder meer met IenW op korte termijn een langetermijnvisie voor gasopslagen opstellen, beleid maken voor nieuwe …

SLIM BELEID VOOR INNOVATIES IN TRANSPORT EN …

voor het beoordelen van effectief beleid voor logistieke innovatie. Zijn suggestie voor het ontwikkelen van adaptief beleid helpt in mijn optiek zowel de overheid als de verschillende belanghebbenden aan de kant van het bedrijfsleven om de discussie op een constructieve manier te vervolgen. prof. dr. Albert Veenstra Scientific Director TKI Dinalog