Nieuwe regels en normen voor de energieopslagsector

Medio 2023 nieuwe algemene regels voor …

Het duurt zeker tot medio 2023 voordat de nieuwe algemene omgevingsregels voor windturbines klaar zijn. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen die minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie naar de Tweede Kamer heeft …

Wet

Het bestemmingsplan regelt waarvoor en hoe een stuk grond gebruikt mag worden. Het is bindend voor iedereen, het legt de huidige situatie vast en maakt in meer of mindere mate nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Het bestemmingsplan bestaat uit een toelichting, regels en bijlagen. De regels zijn gerelateerd aan bestemmingen, zoals gebruiks- en ...

Hoe stimuleert de EU hernieuwbare energie? | Onderwerpen

De EU heeft regels herzien voor de financiering van grensoverschrijdende energie-infrastructuurprojecten om haar klimaatdoelstellingen te halen. De EU-financiering voor aardgasprojecten wordt geleidelijk stopgezet en het geld wordt omgeleid naar waterstofinfrastructuur en koolstofopvang en -opslag. De regels zijn in juni 2022 in werking …

Welke ontwikkelingen kunt u verwachten rondom energieopslag?

Energieopslag is geen doel op zich. Het helpt wel in de overstap naar een duurzaam energiesysteem in de toekomst. Het biedt voordelen voor de belangrijkste doelen in …

Tweede Kamer stemt in met nieuwe Energiewet

Voor de energieopslagsector bevat de wet belangrijke vooruitgangen. Zo wordt een definitie van energieopslag in het elektriciteitssysteem toegevoegd. Toekomstige …

Wet betaalbare huur van kracht sinds 1 juli: wat is er anders?

De Wet betaalbare huur is aangenomen in de Tweede en Eerste Kamer en sinds 1 juli 2024 van kracht. Het nieuwe WWS(O) is ook ingegaan op die datum. Het verplicht meesturen van de WWS-puntentelling door verhuurders bij aanvang contract is uitgesteld naar 1 januari 2025, evenals de handhaving door gemeenten. Huurders kunnen tot die tijd wel naar …

Nieuwe energiewet: wat betekent dat voor jou?

De wet stelt eisen aan de betrouwbaarheid en capaciteit van het elektriciteitsnet en bevat regels voor de marktwerking binnen de elektriciteitssector. Ook staan hierin de regels …

Brede steun voor nieuwe energiewet

De nieuwe Energiewet, die de bestaande en oude elektriciteit- en gaswetgeving gaat vervangen, is vandaag met brede steun aangenomen door de Tweede Kamer. Met de …

Handreiking energieopslag en netinpassing voor installateurs …

Energieopslagsystemen (EOS) zijn op alle schalen en voor vele toepassingen inzetbaar. Deze handreiking spitst zich toe op zonnestroomprojecten tot 1 MWp met: 1. Kleine (tot 20 kWh) tot …

NEN-normen en de groepenkast

Om risico''s zo veel mogelijk uit te sluiten en bij calamiteiten snel in te kunnen grijpen gelden er regels voor de meterkast en de groepenkast. Ze zijn met name vastgelegd in de NEN 2768 (voor meterkasten – deze norm werd begin dit jaar herzien ), de NEN 1010 (de norm voor het aanleggen van veilige laagspanningsinstallaties) en de productnorm NEN-EN-IEC 61439-3 …

Geluidsoverlast in de wet: regels en normen

Geluidregels voor kerken en moskeeën. Er zijn geen landelijke regels voor het geluid van kerken en moskeeën. De gemeente kan in het omgevingsplan regels maken voor de duur en het geluidsniveau. Maar deze regels mogen de vrijheid van godsdienst niet belemmeren. Dat staat in de Wet openbare manifestaties. Bescherming gebouwen tegen geluidsoverlast

Nieuwe energiewet: wat betekent dat voor jou?

De Elektriciteitswet uit 1998 regelt de productie, transport en levering van elektriciteit in Nederland. De wet stelt eisen aan de betrouwbaarheid en capaciteit van het elektriciteitsnet en bevat regels voor de marktwerking binnen de elektriciteitssector. Ook staan hierin de regels en plichten voor netbeheerders en leveranciers.

Ontdek nieuwe regelgeving op het gebied van milieu, stedenbouw en ...

Nieuwe wetgeving: 1 april 2022 t.e.m 30 april: Maak kennis met de nieuwe regelgeving in ... tot vaststelling van de specifieke normen voor de voorziening en de kwaliteit van het tweedecircuitwater ... het ministerieel besluit van 19 juni 2002 betreffende de regels voor de toepassing van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van ...

Rijksoverheid stimuleert duurzame energie

Nederland werkt aan een energiesysteem waarbij nauwelijks nog CO2 vrij komt. In 2050 moet de energievoorziening bijna helemaal duurzaam en CO2-neutraal zijn. De regeringsleiders van de Europese Unie (EU) hebben in december 2020 afgesproken te streven naar een Europees CO2-reductiedoel van 55%. Een overgang naar een duurzame energievoorziening is belangrijk om …

Regels voor rookgaskanalen CV ketels

Regels, Normen en Wetten. ... Nieuwe regels voor installaties in de woning (sinds 2016) Wetgeving met certificering voor installatie bedrijven (per 2023) NEN norm rookgaskanalen. Er is in 2017 een nieuwe NEN norm opgesteld ten aanzien van rookgaskanalen. Deze norm is ontstaan wegens te weinig aandacht voor dit essentiële onderdeel voor het ...

Nationaal Actieplan Energieopslag 2023

Nederland een kans om de nieuwe generatie opslagtechnologie en productieprocessen te ontwikkelen. Nederlandse bedrijven zijn uitstekend gepositioneerd om een marktaandeel te …

Richtlijn (EU) 2023/… van het Europees Parlement en de Raad …

elektriciteit snel toeneemt, kan energie-efficiëntie de behoefte aan nieuwe opwekkingscapaciteit en de kosten voor opslag, transmissie en distributie verminderen. …

Nieuwe regels autokeuring

Nieuwe regels autokeuring samengevat: De nieuwe regels voor de autokeuring jaan in vanaf juli 2024; De regels gelden voor auto''s, lichte vracht en auto''s met aanhangwagen; Heb je minder dan 160.000 km op de teller dan mag je een …

Rookgasafvoer: wat mag wel en niet?

Mondria is tevens docent van de online cursus Regelgeving Rookgasafvoer van Online Bouw Academie en (mede)auteur van nieuwe en te herziene NEN-normen en NPR-bladen ten aanzien van rookgasafvoeren, renovatie van CLV-systemen, brandwerendheid van schachten in gebouwen, het Rogafa beugelvoorschrift en CLV-systemen voor de nieuwste generatie cv …

De nieuwe VCA norm: dit zijn de 5 belangrijkste …

Na de nieuwe ISO normen, is er nu ook een nieuwe VCA norm. Het vernieuwen van de VCA norm werd ook hoog tijd; de meest recente versie van de Veiligheid Checklist Aannemers is immers alweer enkele jaren oud. ...

Nieuwe regelgeving voor elektriciteitskeuring in België: wat ...

Doe voorafgaand aan de keuring een zorgvuldige check om er zeker van te zijn dat uw installatie voldoet aan de nieuwe regels voor elektriciteitskeuringen in België. Nieuwe eisen en normen. Met de nieuwe regelgeving voor elektriciteitskeuringen in België zijn ook nieuwe eisen en normen van kracht geworden. Zo is bijvoorbeeld de frequentie van ...

Energy Storage NL vraagt nieuw kabinet om nationaal doel voor …

Energy Storage NL vraagt het nieuwe kabinet een energieopslagdoel te formuleren, een gelijk speelveld te creëren via transporttarieven en duidelijk te zijn over locaties, vergunningen en …

Consumenten en bedrijven beter beschermd met nieuwe …

De nieuwe wet verheldert en versimpelt bestaande regels en neemt onnodige verschillen tussen regels voor gas en elektriciteit weg. Dat is belangrijk om de energietransitie …

Kabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht

Deze drie energievormen zullen nodig zijn om te zorgen dat er voldoende flexibiliteit is in een energiesysteem met meer variabele energiebronnen, zoals zon en wind. Vandaag wordt de Routekaart Energieopslag met de Tweede Kamer gedeeld met daarin de …