Wat zijn de eisen voor de milieueffectrapportage voor projecten voor de opslag van batterij-energie

Regelgeving Milieueffectrapportage | Departement Omgeving

Aanmeldingsbesluit: Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2017 betreffende nadere regels voor de milieueffectrapportage over projecten en voor de omgevingsveiligheidsrapportage; Het Omgevingsloket bevat een overzicht van de regelgeving over …

De vijf meest gestelde vragen over milieueffectrapportage in 2023

De helpdesk van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) heeft ook in 2023 weer tientallen vragen beantwoord over de mer. Onderwerpen die regelmatig aan bod …

Milieueffectrapportage

U beschrijft in het milieueffectrapport (MER) de effecten van uw plan of project, en de effecten van alternatieven, op het milieu. ... De wetgever heeft de procedures voor de milieueffectrapportage (mer) en mer-beoordeling ingepast in de besluitvormingsprocedure. Een uitleg over wanneer een milieueffectrapportage bij plannen en projecten nodig ...

Milieueffectrapport (MER)

De project-milieueffectrapportage is in Vlaanderen gekoppeld aan vergunningsprocedures. Een project-MER hoort bij de aanvraag voor de omgevingsvergunning voor industriële projecten en voor infrastructuurprojecten. Voor bepaalde plannen en programma''s van de overheid wordt de milieueffectrapportage ook geïntegreerd in het besluitvormingsproces.

Commissie voor de

Milieueffectrapportage (mer) brengt de milieugevolgen van een project in beeld voordat de overheid een besluit over dat project neemt. Lees verder over milieueffectrapportage. Wat doet de Commissie mer? De Commissie mer adviseert, als onafhankelijke organisatie, over de inhoud van milieueffectrapporten. Alle adviezen van ons zijn openbaar.

Modernisering van de regelgeving over de milieueffectrapportage

Doel is te komen tot minder en eenvoudiger regels en meer samenhang in het systeem van milieubeoordelingen voor plannen en projecten. De wijzigingen in dit wetsvoorstel leiden er ten opzichte van de huidige milieueffectrapportage voor projecten toe dat een aantal vereisten niet meer verplicht zal worden voorgeschreven.

De mer-plicht geldt voor projecten met aanzienlijke milieueffecten.

Voor projecten die mer-beoordelingsplichtig zijn, moet de initiatiefnemer een zogenoemde mer-melding (voorheen aanmeldnotitie) opstellen. De mer-melding bevat een beschrijving van de kenmerken van het project, de locatie en de aard en omvang van potentiële milieueffecten. Het doel is uitsluiten dat aanzienlijke milieueffecten kunnen optreden.

Besluit Van De Vlaamse Regering van 02/02/2024 tot wijziging van …

17/02/2005 numac 2005035170 bron ministerie van de vlaamse gemeenschap Besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van de categorieën van projecten onderworpen aan milieueffectrapportage sluiten houdende vaststelling van de categorieën van projecten onderworpen aan milieueffectrapportage, wat betreft de omlopen voor …

Milieueffectrapportage in een notendop

Wat is het doel van milieueffectrapportage? Het doel van milieueffectrapportage (mer) is om het mi-lieu een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming over plannen en projecten. Denk aan de aanleg van we-gen, de bouw van een energiecentrale, een bedrijventer-rein of een zoekgebied voor een windturbinepark. Ne-vendoelen zijn transparantie ...

AKD verdiept: De milieueffectrapportage onder de Omgevingswet

In afdeling 16.4 van de Omgevingswet (hierna Ow) is de regeling opgenomen van de milieueffectrapportage voor plannen en programma''s enerzijds en voor projecten anderzijds.Die regeling is nader uitgewerkt in hoofdstuk 9 en 10 van het Ontwerp omgevingsbesluit, consultatieversie van 1 juli 2016 (hierna Ob).. De basis van de regelgeving voor de …

Dit is veranderd in de milieueffectrapportage (mer)

Het opstellen van een verslag bij de verplichte monitoring vervalt. De resultaten van de monitoring worden wel bekendgemaakt. De coördinatieregeling voor de milieueffectrapportage (hoofdstuk 14 van de Wet milieubeheer) komt te vervallen. Milieueffectrapportage wordt opgenomen in de besluitvormingsprocedure. Dat maakt de regeling overbodig.

Wat is milieueffectenrapportage? | Departement Omgeving

De milieueffectrapportage kan leiden tot milieueffectrapporten voor plannen, programma''s of projecten (plan-MER of project-MER). Daarin schatten deskundigen op een wetenschappelijk …

Projecten en het milieueffectrapport

U heeft bepaald dat een milieueffectrapportage (mer) nodig is voor uw project. Hieronder leest u wat er precies in het milieueffectrapport (MER) moet komen. We gaan in op wettelijke eisen, …

Plannen en programma''s en de milieueffectrapportage

Procedure. Deze informatie gaat over de procedure. Er is ook informatie over de inhoud van het milieueffectrapport bij plannen en programma''s.. Stappen om na te gaan of u een plan-milieueffectrapportage moet doorlopen. Er gelden 2 eisen voor de plan-mer-plicht.

Wat betekent de Critical Raw Materials Act voor natuur en

Voor natuur buiten Europa geldt dat men zich dient te houden aan internationale afspraken en nationale wetgeving. Sprenger: ''Het is belangrijk dat de Europese natuurwetgeving wordt nageleefd. Het is echter een gemiste kans dat men de buiten Europa gelegen beschermde natuurgebieden, tropische bossen, wetlands, kwetsbare ecosystemen en key biodiversity …

Projecten en de milieueffectrapportage

9 · As u een project-mer doorloopt, is er een aantal verplichte stappen en een aantal …

Milieueffectrapportage

Project-milieueffectrapportage wordt binnen de Europese Unie geregeld door de Europese EIA richtlijn 85/337/EEC. EIA staat hierbij voor Environmental Impact Assessment. Voor projecten opgesomd in Annex I van de richtlijn is in de hele Europese Unie de opstelling van een project-MER verplicht. Dit gaat onder meer om spoorwegen, autowegen, vliegvelden met een landingsbaan van meer dan 2100 meter en verwerkingsinstallatie voor gevaarlijk afval.

Aan welke eisen moet de opslag van Lithium Ion Batterijen voldoen?

Net zoals dat de PGS-15 voor de meeste andere verpakte gevaarlijke stoffen geldt is er de PGS-37 voor lithium batterijen. Dit betekent echter niet dat de opslag nu al moet voldoen aan de PGS 37-2. De PGS zelf is slechts een richtlijn en moet door …

Wat is milieueffectenrapportage? | Departement Omgeving

De milieueffectrapportage kan leiden tot milieueffectrapporten voor plannen, programma''s of projecten (plan-MER of project-MER). Daarin schatten deskundigen op een wetenschappelijk verantwoorde manier de ernst van de milieueffecten in die …

Hoe reageren op de kennisgeving van een plan …

provincie, gewest), voldoende kennis heeft van de mogelijke milieueffecten als gevolg van dat plan of project. De overheid zal bij haar beslissing een afweging maken van de voor- en nadelen van het plan/project en daarbij rekening houden met de milieueffecten, die in het MER beschreven staan. 1.2. Plan-MER versus project-MER

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende nadere regels voor de ...

Nadere regels voor de milieueffectrapportage over projecten en voor de omgevingsveiligheidsrapportage voorafgaand aan en tijdens de omgevingsvergunningsprocedure Afdeling 1. De aanmeldingsprocedure Onderafdeling 1. De aanmelding van het voorgenomen project-MER Art. 3. De initiatiefnemer bezorgt de aanmelding van zijn voornemen om een …

Milieueffectrapport (MER)

De project-milieueffectrapportage is in Vlaanderen gekoppeld aan vergunningsprocedures. Een project-MER hoort bij de aanvraag voor de omgevingsvergunning voor industriële projecten en …

Milieueffectrapportage

De handleiding geeft een overzicht van en toelichting op de actuele wettelijke eisen. In de Praktijkhandreiking staan tips, trucs en informatie en voorbeelden. Deze kunnen u …

Natuureffecten in de MKBA''s van projecten voor integrale ...

Een natuurpunt is een geaggregeerde maat voor uiteenlopende effecten op de natuur die het gevolg zijn van bijvoorbeeld de aanleg van een weg of bedrijventerrein. Natuurpunten zijn op een gestandaardiseerde manier te meten waardoor de natuureffecten van verschillende projecten ook met elkaar vergelijkbaar zijn.

Megabatterij voor energieopslag voor bedrijven en gemeentes

Deze batterij kan gebruikt worden voor de energieopslag van een klein kantoor of bedrijf met zonnepanelen. Door een deel van de overdag geproduceerde zonne-energie op te slaan kunt u deze ''s avonds gebruiken. De gemiddelde opslag voor een huis batterij ligt tussen de 5 en 50 kWh, en is bedoeld voor maximaal één dag energiebehoefte.

Bepaling van de project-m.e.r.-plicht

Mogelijke procedures. Het toepassingsgebied van de milieueffectrapportage voor projecten wordt geregeld in Afdeling I van hoofdstuk III van Titel IV van het DABM en verder verduidelijkt in het project-m.e.r.-besluit van 10 december 2004.. In tegenstelling tot de situatie bij plan-MER''s zijn de projecten waarvoor een MER-plicht geldt duidelijk opgelijst, wat niet wil …

Milieueffectrapportage | Departement Omgeving

Milieueffectrapportage (m.e.r.) beoogt de mogelijke gevolgen van plannen, programma''s of projecten voor het leefmilieu en voor de gezondheid van de mens in beeld te brengen opdat …

Milieueffectrapportage (Nederland)

Koffer met de hoofdrapporten van de milieueffectrapportage Maasvlakte 2. Milieueffectrapportage (m.e.r.) brengt de milieugevolgen van een ruimtelijk plan of project in beeld. Zo weet de overheid wat de milieueffecten zijn van het plan of project en kan ze een goed afgewogen besluit nemen.

Plannen en programma''s en het milieueffectrapport

Deze informatie gaat over het MER. Er is ook informatie over de procedure: plannen en programma''s en milieueffectrapportage. Inhoudelijke eisen aan het plan-milieueffectrapport. De inhoudelijke eisen voor het plan-milieueffectrapport (plan-MER) staan in artikel 11.3 van het Omgevingsbesluit.Het milieueffectrapport bevat: