De eerste pompwateropslagcentrale van Nederland

De Fascinerende Geschiedenis van Drinkwater in Nederland

Deze blog neemt je mee op reis door de geschiedenis van het drinkwater in Nederland. Van fontein tot gracht: In de oudheid vertrouwden mensen op putten en bronnen …

Nederland in de Eerste Wereldoorlog

Aan het eind van deze les kunnen de leerlingen uitleggen welke gevolgen de Eerste Wereldoorlog voor Nederland heeft gehad. Aan het eind van deze les kennen de leerlingen de betekenis van de volgende begrippen: Onbeperkte Duikbotenoorlog, mobilisatie, neutraal, Dodendraad, deserteurs, Aardappeloproer.

Ir. D.F. Woudagemaal (D.F. Wouda Stoompompstation)

Het eerste gebruik van stoom voor het wegpompen van water gebeurde in 1825 aan de Arkelse Dam, nabij Gorinchem. De bouw van met stoom aangedreven pompstations bereikte zijn …

De eerste spoorlijn

weten de leerlingen dat in 1839 de opening was van de eerste spoorlijn van Nederland. Stoomlocomotief ''De Arend'' reed in 25 minuten van Amsterdam naar Haarlem. weten de leerlingen dat mensen tot die tijd vooral met de trekschuit of per koets reisden. weten de leerlingen dat de komst van de trein mogelijk was door de uitvinding van de ...

De eerste spoorlijn

De eerste treinreis Op 20 september 1839 wordt de eerste spoorlijn van Nederland feestelijk geopend. De stoomlocomotieven ''Snelheid'' en ''Arend'' trekken de eerste trein met 38 kilometer per uur van Amsterdam naar Haarlem. Veel mensen vragen zich af of het wel nodig en veilig is.

De Eerste Wereldoorlog

Op 28 juli 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Nog nooit was een oorlog op zo''n grote schaal gevoerd. ... Ontdek hier de Canon van Nederland in één minuut. Sluiten. 1858 - 1940 na Chr. Lees meer over Eugène Dubois. Lees meer over Eugène Dubois; 1914 - 1918 na Chr. Lees meer over De Eerste Wereldoorlog. Lees meer over De Eerste ...

De Eerste Bewoners

Als je alleen een pijlpunt vindt, kun je niet dus niet zeggen hoe oud die is. Toch weten we dat ongeveer 10.000 jaar geleden de eerste bewoners naar ons land kwamen. De pijlpunten die gevonden zijn in de buurt van botten van dieren zijn door de jagers afgeschoten. En van die botten is door middel van de C-14 methode de ouderdom bepaald.

10 Grootste Elektriciteitscentrales van Nederland

Aan de grootste zeehaven van Noord-Nederland in de provincie Groningen ligt de elektriciteitscentrale Eemscentrale, die naast aardgas ook gebruik maakt van andere brandstoffen. De Eemscentrale bestaat uit oud deel dat in 1978 werd gebouwd en een nieuw gedeelte dat in 1996 werd gebouwd. Beide delen maken gebruik van koelwater uit de …

De eerste trein

1891 De eerste trein Vlaardingen krijgt aansluiting met de wijde wereld . Vlaardingen ontwikkelt zich vanaf het einde van de negentiende eeuw snel van een betrekkelijk kleine vissersplaats tot het centrum van de (haring)visserij en haringhandel.

Anna Maria van Schurman

Zelfportret in pastel, 1640 (Museum Martena) Soms wordt beweerd dat de Nederlandse arts en feministe Aletta Jacobs de eerste vrouwelijke studente van Nederland is, maar dat is dus niet waar. Jacobs was wel de eerste vrouw die (in 1870) als toehoorster officieel werd toegelaten aan een hbs die tot die tijd alleen voor mannen toegankelijk was en ze was de …

2. De waterhuishouding van Nederland in historisch perspectief

Figuur 2.1 – Ontwikkeling van het Nederlandse gebied De eerste vermelding van de lage landen De eerste bewoners van het deel van Nederland dat nu onder zeeniveau ligt, bewoonden de …

De eerste snelweg van Nederland

Daarmee werd, een deel van de huidige A12, de eerste autosnelweg van Nederland. In eerste instantie was er gekozen voor één rijbaan per rijrichting, maar dit werd een jaar later verbreed naar twee rijstroken. De verharde, doorlopende ''parkeerbermen'' zoals de vluchtstroken in die tijd nog werden genoemd waren een internationale primeur.

De geschiedenis van attractieparken

Iedereen kent natuurlijk het super beroemde pretpark in Parijs. Dit is misschien wel de bekendste van de wereld samen met die in Los Angeles. Ook in Florida staat er een afdeling. Maar ook in landen zoals Shanghai, Tokio en Hongkong. De geschiedenis van pretparken in Nederland. Het eerste pretpark in Nederland was de Efteling.

De eerste bewoners

De zeespiegelstijging was tijdelijk gestopt, de ondergrond was droger en op de oeverwallen kon akkerbouw plaatsvinden. Niet verwonderlijk dus dat bij Baambrugge de resten van een heuse nederzetting uit die tijd zijn gevonden. …

Die erste Eisenbahnlinie

Op 20 september 1839 werd de eerste spoorlijn van Nederland feestelijk geopend. Locomotief De Arend trok, met een snelheid van 40 kilometer per uur, in een half uurtje negen personenwagons van Amsterdam naar Haarlem. ... Na de eerste spoorlijn van Amsterdam naar Haarlem werden er in hoog tempo nieuwe spoorlijnen bij gebouwd. Rond 1900 lag er ...

De geschiedenis van de windmolen in Nederland

De Vereniging De Hollandsche Molen zet zich sinds 1923 in voor het voortbestaan van de Nederlandse wind- en watermolens. In Nederland kan je nog altijd ruim twaalfhonderd molens bewonderen. Meer dan negenhonderd molens stellen zich op de Nationale Molendag in het tweede weekend van mei voor je open.

De eerste spoorlijn in Nederland

De eerste spoorlijn in Nederland. Van Amsterdam naar Haarlem. De allereerste trein in Nederland reed in 1839. Het was een stoomlocomotief, dus een grote stoommachine op wielen, gestookt op steenkool. Door de trein konden grondstoffen sneller vervoerd worden naar fabrieken en konden mensen makkelijker en sneller door het land reizen.

wat is de naam van de eerste locomotief in nederland

De naam van de eerste locomotief in Nederland is "De Arend". Deze locomotief werd gebouwd door Robert Stephenson & Company in Engeland en werd in 1839 in gebruik genomen op de eerste spoorlijn van Nederland, tussen Amsterdam en Haarlem.

De eerste boeren

De eerste boeren Kleine nederzettingen in de IJzertijd. De hoofdstroom van de Rijn kwam in de loop der tijd zuidelijker te liggen, met gevolg dat de noordelijke oeverwal breder werd. Er ontstonden kreekruggen door het dichtslibben van kleine riviergeultjes met zand en klei. Deze hoger liggende kreekruggen waren geschikt om te bewonen.

De eerste polders

Zo daalde het niveau van het maaiveld in de eerste eeuwen na de ontginning met enkele meters. De bodemdaling bemoeilijkte de afwatering. De ontgonnen veengebieden kwamen ten opzichte van rivieren als de Oude Rijn steeds lager te liggen. In de 14 de eeuw ging land in de omgeving van Gouda afwateren op de Hollandse IJssel. Door getijdenwerking ...

Lesidee: De eerste spoorlijn in Nederland | Canon van …

Lesdoel De eerste spoorlijn. Aan het einde van de les weten de leerlingen: dat in 1839 de opening was van de eerste spoorlijn van Nederland. Stoom-locomotief ''De Arend'' reed in 25 minuten van Amsterdam naar …

De Drinkwatervoorziening in Nederland. Structuur en Organisatie

De drinkwatervoorziening bestaat nu zo''n 1,5 eeuw in Nederland. De eerste halve eeuw (tot 1900) was de periode van de enthousiaste en gedreven initiatiefnemers. Aan het eind van die …

Eerste waterleiding in Nederland

Maar wat is eigenlijk de geschiedenis van de Nederlandse waterleiding? De eerste waterleiding kwam tot stand door de politicus Jacob van Lennep. Deze conservatieve Amsterdamse …

De stadspomp

In eerste instantie waren er acht pompen, later vijftien. De putmeesters werden opgewaardeerd tot pompmeesters. Zij moesten er onder meer op toezien dat er "geen baldadigheid gepleegd …

De eerste bewoners

3600 v. Chr. De eerste bewoners Delftse grond een waddenlandschap. Even ten noordwesten van Delft in de huidige Harnaschpolder werd bij de bouw van de ...

De Watertoren

In landen als Engeland, Frankrijk en Duitsland liet men al vanaf 1836 watertorens bouwen, de eerste in Nederland was die van Den Helder in 1856. In al die torens werd het water …

De bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog

Een achtergrondartikel over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De bezettingsjaren 1940-45. Van de invasie en de Arbeitseinsatz tot de Hongerwinter. donker. licht. Gratis. Onderwerpen. Inhoudsopgave (XYZ) Populaire rubrieken. ... Een van de eerste maatregelen was het onder Duits toezicht plaatsen van het Algemeen Nederlands Persbureau …

Het vroegste verleden van Nederland

Onlangs verscheen een heruitgave van Verleden van Nederland bekende auteurs Geert Mak, Gijsbert van Es, Jan Bank, Piet de Rooy en René van Stipriaan beschrijven hierin het verhaal van Nederland, van de prehistorie tot aan de coronacrisis, van de Tachtigjarige Oorlog tot en met de opkomst van de verzorgingsstaat, van Rembrandt tot en met Karel Appel.

Het gebruik van computers in Nederland en het begin van de ...

Het gebruik van computers in Nederland en het begin van de automatisering (1950–1960) Huub de Beer Amsterdam, 26 februari 2008 Inhoud. 1 De ontwikkeling van het computergebruik in Nederland (1950–1965); 2 Technisch-wetenschappelijk rekenwerk; 3 Administratieve toepassingen. 3.1 Het Centraal Bureau voor de Statistiek; 3.2 Grote bedrijven; …