Informatie over de energieopslagomgeving

Ondergrondse energieopslag | AGT

Hierbij wordt de ondergrond gebruikt als thermisch reservoir. Zo wordt in de winter zomerwarmte aangesproken om een gebouw te verwarmen en in de zomer kan winterkoude gebruikt worden om te koelen. AGT voert specifieke metingen …

Welke ontwikkelingen kunt u verwachten rondom energieopslag?

Energieopslag is geen doel op zich. Het helpt wel in de overstap naar een duurzaam energiesysteem in de toekomst. Het biedt voordelen voor de belangrijkste doelen in …

Energieopslag

Terwijl de energietransitie en huidige netcongestieproblematiek juist kunnen profiteren van dergelijke initiatieven. In dit dossier vindt u nieuws en achtergrond met betrekking tot de …

Free-Grid by EOSS Energieopslag

EOSS zet zich in voor het verspreiden van actuele informatie over energieopslagsystemen en streeft ernaar de kennis over en mogelijkheden van deze systemen te vergroten. Bij EOSS geloven we in de kracht van samenwerking om innovatie te bevorderen. Samen werken we aan een groenere toekomst.

Warmtetransitie in de gebouwde omgeving: tandje …

Op 6 juli presenteerde Maarten van Poelgeest, de voorzitter van het Uitvoeringsoverleg Gebouwde Omgeving, het Ecorys-rapport over de onrendabele top voor de warmtetransitie in de gebouwde omgeving. De …

ESG & Economie

De aanbeveling ging vergezeld van een werkdocument van de diensten van de Commissie (SWD/2023/57) (zie hier voor meer informatie) waarin werd gekeken naar de rol en de toepassing van opslag in de energietransitie, met de nadruk op de behoefte aan flexibiliteit, betrouwbaarheid en stabiliteit. Het bevatte een aantal mondiale vooruitzichten voor de …

Standpunt energieopslag

Batterijen Energie-Nederland erkent het belang van batterijen in een toekomstig energiesysteem, maar vindt aparte stimulering niet nodig. Subsidies voor batterijen zijn niet kosteneffectief volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Verzwaren van het net is vaak goedkoper en batterijen concurreren met andere flexibiliteitsvormen. Focus op het wegnemen van barrières, …

De voordelen en nadelen van energieopslagsystemen …

Waarom moeten we het over energieopslagsystemen hebben? Het antwoord is simpel: omdat ze een mogelijke oplossing zijn voor het netcongestieprobleem waar we in Nederland in steeds grotere mate mee te …

Grondwatertrein | Departement Omgeving

Op 21 juni 2024 werd de Grondwatertrein (voluit: het besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, het VLAREL van 19 november 2010 en het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van …

Duurzame warmteopslag – Methoden voor woningen en wijken

Meer informatie over bodemwarmte; 5. Warmtekoudeopslag (wko) Dit is de meest bekende opslagmethode voor wijken. In twee grote waterbellen (aquifers) wordt warmte en koude opgeslagen over de seizoenen. Hierdoor kun je het overschot warmte van de zomer in de winter gebruiken. En met koelte andersom.

Standaardwerk Zó werkt energie in Nederland zet de …

De partners hebben samen de inhoud helpen afbakenen en kiezen. Daarnaast hebben ze expertise beschikbaar gemaakt om de informatie in Zó werkt energie in Nederland aan te scherpen en te toetsen. Informatie in de publicatie is …

Warmteopslag | Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie

Meer informatie over deze techniek vind je in de factsheet Geothermie en WKO. Het nadeel van warmteopslag in water is dat het veel ruimte inneemt. Er zijn daarom methodes in ontwikkeling die gebruikmaken van andere materialen en daardoor een stuk compacter zijn. Lees hier meer informatie over in het kennisdossier Warmteopslag van TKI Urban Energy.

Routekaart Energieopslag | Rapport | Rijksoverheid

Rapport over welke acties moeten worden genomen om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan 2035 en daarna. In de Routekaart Energieopslag wordt gekeken naar alle vormen van energieopslag, onderverdeeld in elektriciteits-, moleculen- en warmteopslagRoutekaart Energieopslag

Onze overheid gaat investeren in energieopslag: wat betekent …

Om tot voldoende capaciteit te komen en warmteopslag voor eindgebruikers beter toegankelijk te maken, zijn innovaties en verdere opschaling nodig. EZK en de …

Luister de podcastserie Expeditie Energie: de energietransitie in de ...

Deze podcastserie is gemaakt om kennis en informatie over de energietransitie in de gebouwde omgeving te delen. Het gaat om uitwisseling tussen beleid, uitvoering en de verschillende betrokken partijen. De volgende organisaties werkten eraan mee: ministerie van BZK, ministerie van EZK, Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW ...

Energieopslag: omgaan met uitdagingen en kansen

Energieopslag is een kwestie die centraal staat in de transitie naar een duurzame en koolstofarme economie. Dit artikel geeft een overzicht van de huidige markt voor …

Hoe brandgevaar bij energieopslag een uitdaging vormt onder …

Maatwerk via zorgplicht. Volgens deze kamerbrief worden de veiligheidsaspecten in 2025 alsnog in de algemene regels van de Omgevingswet opgenomen. Tot die tijd moeten omgevingsdiensten maatwerk toepassen. Yorick legt uit: "Omdat de aanleg en het gebruik van een EOS niet onder de Omgevingswet vallen, moeten wij elke situatie apart beoordelen.

Routekaart Energieopslag | Rapport | Rijksoverheid

Rapport over welke acties moeten worden genomen om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan …

Hoofdstuk 5. Energietransitie, leveringszekerheid en …

Met het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK) versnellen we de besluitvorming over de aanleg van de benodigde energie-infrastructuurprojecten, geven we bepaalde projecten meer prioriteit in de investeringsplannen van de netbeheerders en proberen we knelpunten bij de realisatie van projecten weg te nemen. Omdat de ruimte ...

Energieopslag: de ontwikkeling van de markt | Deloitte Nederland

In dit artikel richten we ons op elektriciteitsopslag op netschaal. We onderzoeken de marktontwikkeling in Nederland, hoe beleid en regelgeving deze ontwikkeling …

Energieopslag | Duurzame Sportsector

Ga voor alle informatie over subsidies naar de subsidiewijzer. Jouw sportaccommodatie. Is mijn sportaccommodatie geschikt voor energieopslag? In verschillende situaties kan energieopslag een oplossing zijn voor jouw …

Warmteopslag | TNO

Deze technologie zit momenteel nog midden in de onderzoeksfase. We hebben het proces inmiddels onder de knie, maar het is nog de vraag of dit principe daadwerkelijk kan worden toegepast in een warmtebatterij. Ook is nog niet …

FAQ – Corre Energy Storage NL

De lucht wordt gebruikt om een turbine aan te drijven om elektriciteit te maken op het moment dat het nodig is, zoals de dynamo op een fiets. Meer informatie vind je hier. ... Corre Energy zal informatieavonden organiseren waarop we informeren over de aanstaande ontwikkelingen en vorderingen in het project. Het is de bedoeling om u eens per ...