De nieuwste normen voor de bouw van energieopslagkabels

Ben jij al bekend met de nieuwe norm NEN1010?

De norm NEN 1010 is de Nederlandse standaard voor het ontwerpen, aanleggen, opleveren en inspecteren van elektrische laagspanningsinstallaties. In de zomer van 2024 is er een nieuwe …

NEN1010: De Nieuwste Versie Uitgelegd

De NEN 1010:2020 vervangt de voorgaande editie van NEN 1010, gepubliceerd in 2015, met alle bijbehorende correcties en aanvullingen. De norm is geharmoniseerd met de …

Laagspanningsinstallaties

De NTA 8220 is de nieuwe norm voor het beoordelen van brandrisico''s in elektrische installaties. Deze methodiek helpt installateurs om brandveiligheid te waarborgen door specifieke controles …

Elektrotechnische installatievoorschriften

Voor het aanleggen van veilige laagspanningsinstallaties is NEN 1010 al jaren dé norm. Andere belangrijke normen zijn NEN 4010 en het Nederlandse praktijkrichtlijn bij NEN 1010; de NPR …

Herziening van de normen voor prestaties van zonweringen

Dit artikel werd opgesteld in het kader van de Normen-Antenne Energie en binnenklimaat, met de steun van de FOD Economie. Deze Normen-Antenne heeft tot doel om de volledige Belgische bouwsector - en de kmo''s in het bijzonder – te informeren over de verschillende bestaande of in voorbereiding zijnde nationale en Europese product-, reken- of proefnormen binnen een …

Nieuwe NEN-norm Toegankelijkheid: eenduidig, praktisch en voor …

De Nooij: "Uit onderzoek van de Europese Unie blijkt dat de meerkosten voor het meenemen van de integrale toegankelijkheid in de ontwerpfase gemiddeld 1 à 1,4 % bedraagt. Maar als je dat wegzet in een kosten/batenanalyse tegenover een bevolkingsgroep van 15% van de Nederlanders, dan is het eigenlijk een no-brainer om het te doen.

Bouwvoorschriften | Bouwregelgeving

Daarnaast is er een richtlijn over de energieprestatie van gebouwen. Deze zorgt ervoor dat de energieprestatie van gebouwen in de Europese Unie verbetert. Handhaving bouwregelgeving door gemeente. De gemeente handhaaft de bouwregelgeving door toe te zien op de naleving van de voorschriften, vanaf de vergunningaanvraag tot de oplevering van het ...

Belangrijkste wijzigingen in de NEN 1010 Norm in 2024

De NEN 1010 norm, die veiligheidseisen voor elektrische installaties in gebouwen beschrijft, heeft een update gekregen. In de nieuwste versie, NEN …

UPDATE! De Nieuwe NEN1010:2020

In de nieuwe bepaling van NEN1010:2020 staat "De maximale uitschakeltijden van tabel 41.1 gelden voor eindgroepen met een toegekende stroom van ten hoogste 63A met …

Home

Vanaf half mei 2024 worden op de voormalige locatie Schoen al 106 huurappartementen gebouwd voor woningcorporatie Rochdale. Op de locatie Holleman starten we in 2025 met de bouw van De Paltrok Blok H (de hoge toren met 82 koopappartementen), De Paltrok Blok E (15 koopappartementen) en De Paltrok Blok F (35 koopappartementen).

Een revolutie in energieopslag: de uitgebreide gids voor ...

Overzicht: Dit academische overzichtsartikel gaat in op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van technologieën voor de opslag van elektrische energie, …

Stroomnetstabilisatie door vliegwiel energieopslag

De motor en aandrijving van ABB haalt overtollige elektrische energie van het net en gebruikt die om de rotatiesnelheid van het vliegwiel op te voeren, waardoor het als kinetische energie wordt opgeslagen. Wanneer een snelle injectie van energie nodig is om de netfrequentie stabiel te houden, zet de regeneratieve aandrijving de kinetische energie van het vliegwiel binnen enkele …

100% Nederlandse technologie voor energieopslag in water

In Californië, waar PSH veel wordt toegepast, ontstaat de meeste vraag tijdens vraag pieken in de middag/avond van 13 GW in 3 uur of 19,5 GWh. De grootste lithium-ionbatterij is daar in 2021 in gebruik genomen met de bouw van de Moss Landing Energy Storage-faciliteit, een 300 MW met 1,2 GWh-batterij.

Normen voor het ontwerpen van beweegbare bruggen.

Kg/cm2 voor de staalkwaliteit St 37 en 2100 Kg/cm2 voor St 52 in de VOSB 1938 N1008 en later 1600 Kgf/cm2 voor Fe 37 en 2400 Kgf/cm2 voor Fe 52 in de VOSB 1963 N1008. Normen voor het ontwerpen van beweegbare bruggen. B.H. Coelman en J. Montijn Ontwikkelingen voorschriften belastingen op verkeers-bruggen 1850 Gelijkmatig verdeelde belasting

Stroomvoorziening op de bouw: wat heb je nodig?

Daarnaast wordt de elektriciteit op de bouwlocatie verder verdeeld door middel van de kleinere verdeelkasten of zwerfkasten. De voeding van het elektriciteitsbedrijf komt binnen in het netbeheerders-gedeelte van de …

''De toekomst van de bouw ligt in nieuwe technologieën''

Ook voor BIM geldt volgens ABN AMRO: aansluiten is vooroplopen. "Bij meer dan de helft van de uitvoerende partijen in de bouw is BIM al onderdeel van de bedrijfsstrategie. Enkele grote bouwers hebben voorspeld in 2018 volledig over te zijn op BIM. Dit zijn de voorlopers en in hun spoor moet je mee." BIM optimaliseert de inhoud én het proces.

Nieuwe sorteerinstallatie voor bouw

Een installatie die voldoet aan de nieuwste normen voor de scheiding en recycling van bouw- en sloopmaterialen", vertelt Paul Valster, directeur Value Chain Bouw- en Sloopafval van PreZero. "Natuurlijk met als doel om zoveel mogelijk afvalstromen weer om te zetten naar grondstoffen voor nieuwe producten.

De regels rondom onderhoud en inspectie aan elektrische …

''Bouw''-normen. De normen voor het bouwen of fabriceren van elektrische installaties en het elektrisch materieel stellen eisen aan de kwaliteit, de veiligheid en de functionaliteit van elektrische installaties. In al deze normen staat een deel over inspecteren beschreven.

NEN1010: De Nieuwste Versie Uitgelegd

In bestekken voor het ontwerp en de realisatie van de elektrische installatie als deel van een (bouw)project kan worden verwezen naar NEN1010 als inhoudelijk onderdeel van het desbetreffende bestek. Bij aanvaarding van een dergelijke opdracht (contract) behoren betrokken partijen zich vervolgens te houden aan het bepaalde in NEN1010.

Boer kan telen voor de bouw

Bouwen met grondstoffen die van de boer komen, biedt veel mogelijkheden voor boeren en bouwers. Deze biobased bouwmaterialen kunnen een inkomstenbron worden voor boeren en tegelijkertijd wordt in het …

Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst

Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat heeft grote gevolgen voor het toekomstige energiesysteem. Het verandert hoe we energie opwekken, transporteren, opslaan en gebruiken. En biedt economische kansen en ruimte voor nieuwe verdienmodellen. Om in 2050 een duurzaam energiesysteem te hebben, moeten we daar nu al op gaan aansturen en ons …

Verduurzamen in de bouw | ABAB

Een ander probleem is dat deze regelgeving vaak achterloopt op de nieuwste technologische ontwikkelingen. Duurzame bouwmaterialen en technologieën komen snel op de markt, maar regelgeving blijft vaak ver achter …

Vanaf 2022 Veiligheidsladder verplicht voor …

Is het dan verstandig om de implementatie van de Veiligheidsladder uit te stellen? NEE! De eis vanuit de ViA Bouw is dat er op 01-01-2022 een trede 2 behaald is. Het veranderen van gedrag en cultuur richting …

Energieopslag: de ontwikkeling van de markt | Deloitte Nederland

Als reactie op de recente volatiliteit op de energiemarkten en de veranderende aard van het elektriciteitssysteem op langere termijn, heeft de Europese Commissie in maart 2023 haar plannen voor de hervorming van de elektriciteitsmarkt aangekondigd. Dit omvatte maatregelen die zouden helpen om meer schone, flexibele oplossingen in het …

Rookgasafvoer: wat mag wel en niet?

Mondria is tevens docent van de online cursus Regelgeving Rookgasafvoer van Online Bouw Academie en (mede)auteur van nieuwe en te herziene NEN-normen en NPR-bladen ten aanzien van rookgasafvoeren, renovatie van CLV-systemen, brandwerendheid van schachten in gebouwen, het Rogafa beugelvoorschrift en CLV-systemen voor de nieuwste generatie cv …

NEN 1010:2020+C1:2024 nl

Voor het aanleggen van veilige laagspanningsinstallaties is NEN 1010 al jaren dé norm. Ook het uitbreiden en aanpassen van installaties valt hieronder. NEN 1010 wordt …

Alles over de NEN 1010

In Nederland zijn de regels voor elektrische laagspanningsinstallaties vastgelegd in de NEN1010. Deze norm is het wettelijk minimum voor veiligheid in de bouw. Op deze pagina vind je alles …

ESG & Economie

De aanbeveling ging vergezeld van een werkdocument van de diensten van de Commissie (SWD/2023/57) (zie hier voor meer informatie) waarin werd gekeken naar de rol en de toepassing van opslag in de energietransitie, met de nadruk op de behoefte aan flexibiliteit, betrouwbaarheid en stabiliteit. Het bevatte een aantal mondiale vooruitzichten voor de …

Wet

Wet- en regelgeving in de bouw. Van de afmetingen van brievenbussen tot aan de brandwerendheid van bouwmaterialen. Voor alles in de Nederlandse bouw is een standaard vastgesteld. ... Net als voor de normen geldt dat de eisen gelden op het moment dat de installatie werd aangelegd of aangepast. Het aanpassen van een norm betekent dus niet dat een ...

De nieuwe VCA norm: dit zijn de 5 belangrijkste wijzigingen!

Na de nieuwe ISO normen, is er nu ook een nieuwe VCA norm. Het vernieuwen van de VCA norm werd ook hoog tijd; de meest recente versie van de Veiligheid Checklist Aannemers is immers alweer enkele jaren oud. In de afgelopen tijd hebben Nederlandse en Belgische opdrachtgevers- en nemers samengewerkt aan de nieuwe VCA …

NEN 4288, norm in de maak voor buurtbatterijen

De volgende partijen hebben baat bij een norm voor de bedrijfsvoering van een buurtbatterij: Woningbouwverenigingen en -stichtingen willen volgens een norm kunnen aantonen dat hun installaties veilig worden beheerd.; Voor …

Kwaliteitscontrole in de Bouw: Een Essentiële Gids voor …

Kwaliteitscontrole in de bouw is een cruciaal onderdeel van projectplanning en uitvoering dat ervoor zorgt dat de eindproducten voldoen aan de vastgestelde normen en specificaties. Dit artikel richt zich op de belangrijkste aspecten van kwaliteitscontrole in de bouw, de voordelen ervan, en hoe je als projectmanager een effectief kwaliteitscontrolesysteem kunt …

Van NEN 1010 tot NPR 9090: overzicht normen en richtlijnen …

NPR 9090 biedt aanvullende eisen, maatregelen en aanbevelingen voor het ontwerp, de constructie en de verificatie van verschillende laagspanningsinstallaties, inclusief …

Medio 2023 nieuwe algemene regels voor windturbines

Op die dag werd de noodzaak voor nieuwe algemene regels voor windturbines duidelijk. In een uitspraak over Windpark Delfzijl Zuid Uitbreiding 2020 oordeelde de Raad van State dat voor windturbinebepalingen een ''strategische milieubeoordeling'' vereist is op grond van de Europese richtlijn 2001/42/EG (SMB-richtlijn).

De rol van normen in de circulaire bouw

Voor het bereiken van de circulaire ambities is het cruciaal om anders te gaan bouwen, en om anders met materialen en producten in bouwwerken om te gaan. Bestaande wetgeving en normen zijn ontstaan in de context van een lineaire bouw en worden vaak gezien als een ''regime'' dat verandering bemoeilijkt.