Onderzoek naar ruimtelijke voorspelling van energieopslagvelden voor thermische energie

Onderzoek naar batterijopslag

Niet alleen om de brug te slaan tussen productie en verbruik van hernieuwbare elektrische energie, maar ook om de elektrificatie van transport en mobiliteit te versnellen. Daarom voeren we binnen EnergyVille uitvoerig onderzoek naar betere, veiligere en efficiëntere batterijmaterialen en -technologieën.

Ruimtelijke uitwerking Energiescenario''s

Ruimtelijke uitwerking Energiescenario''s (PDF | 77 pagina''s | 7,8 MB) Dit rapport onderzoekt de ruimtelijke gevolgen van de 4 toekomstbeelden voor de energievoorziening in …

HANDREIKING VOOR ONTWIKKELING TEO-PROJECTEN THERMISCHE ENERGIE …

THERMISCHE ENERGIE UIT OPPERVLAKTEWATER STOWA 2017-35 THERMISCHE ENERGIE UIT OPPERVLAKTEWATER INHOUD DE STOWA IN HET KORT 1 TEN GELEIDE 1 2 INLEIDING2 2.1 Benutten potentie Thermische Energie uit Oppervlaktewater in de energietransitie 2 2.2 Een handreiking voor kleine maar vooral ook voor grootschalige …

Ruimte voor duurzame energie | Energietransitie

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat het Rijk zijn beheergebied daar waar mogelijk inzet voor de energie- en warmtetransitie. Met name de grond en het water van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bieden ruimte …

Verkennend onderzoek naar de ruimtelijke impact van een …

7.3. Naar en globaler én ruimtelijker beleid voor hernieuwbare energie 72 7.4. Noodzakelijkheid van een ander beleid 74 7.5. Naar een versterking van het duurzaam energiebeleid op de Plassendalesite 75 Literatuurlijst 77 Plannen 77 Boeken 77 Internet 77 Interviews 80

Programma Ruimte voor Energie: samenhang tussen ruimtelijke …

Waar breid je woonwijken of bedrijventerreinen uit, met het oog op opwekking en opslag van duurzame energie en aansluiting op het elektriciteitsnet? Welke functies wil bij voorkeur dicht …

WARMTE UIT WATER, DE GROTE BELOFTE VAN DE …

kan leveren. Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO) is goed voor 40 procent van de totale vraag. Voor Thermische Energie uit Afvalwater (TEA) ligt dat op 15 procent en voor Thermische Energie uit Drinkwater (TED) op 1,5 procent. Hoe werkt het? Het begint bij een bron, in het geval van TEO bijvoor­ beeld een kanaal of een plas. Een N

Aquathermie: duurzaam verwarmen en koelen | Deltares

Thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) is een vorm van aquathermie, een verzamelterm voor duurzaam verwarmen en koelen met water en daarmee één van de alternatieven voor duurzame verwarming uit het Klimaatakkoord. TEO heeft de grootste energetische potentie in Nederland ten op zicht van de andere twee vormen; thermische energie uit ...

Thermische energie

Thermische energie kan voor een groot deel in de warmtevraag van gebouwen voorzien. Vanwege het belang van de overgang naar een duurzame energievoorziening, vindt de Unie dat alle energiebronnen zo goed mogelijk moeten worden benut. De waterschappen zien voor zichzelf een rol om deze bron te ontwikkelen. Waterschappen hebben ook een rol als ...

AI onderzoek naar evaluatie en voorspelling …

21 december 2023 Kristian Overduin heeft een onderzoeksbeurs van 492.000 euro ontvangen van het Hanarth Fonds voor het AI-IMAGINE project. Daarmee gaat hij AI methodes ontwikkelen voor geautomatiseerde evaluatie en …

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030 – 2050

• Deze studie volgt een alternatieve bepaling voor aanvullende opslagbehoefte van waterstof. In de praktijk blijkt dat de beschikbare opslagcapaciteit voor aardgas en aardolie ca. 25% van het …

Onderzoek naar toepassing van AI voor voorspelling van de …

Onderzoek naar toepassing van AI voor voorspelling van de opbrengst op basis van het lokale kasklimaat in een Gerbera-kas . Datum 1 februari 2022 Auteur(s) A. Sapounas M.S. Molhoek R.A. Bezemer . Aantal pagina''s 36 Aantal bijlagen -- Opdrachtgever Ministerie LNV Programma Kas als Energiebron Projectnaam Kansen AI voor precisie Klimaat

TED: thermische energie uit drinkwater

De drinkwaterbedrijven werken in het BTO-WiCE project Aquathermie aan ontwikkeling van energie uit drinkwater, dit is gelinkt aan thema 3 van WarmingUP.Binnen dit thema onderzoekt KWR onder welke condities TED …

Kwantitatief onderzoek naar de markt van energiebesparing en

derland. Dit onderzoek is een vervolg op een kwalitatief onderzoek naar de Nederlandse markt voor ESCo''sen energieprestatiecontracten(EPC''s). Uit dit kwalitatieve onderzoek kwam naar voren dat demarkt voor ESCo''sen EPC''s in Nederland stagneert, zowel voor de zakelijke als publieke utili-teitsbouw. Echter ESCo''svoor de levering van ...

De zee als energiebron van de toekomst? Vier vragen en

Is het duur om energie uit water op te wekken? Die vraag kan op verschillende manieren beantwoord worden. Doorgaans wordt, om de kosten van energiebronnen te vergelijken, gebruik gemaakt van de Levilised Cost of Energy (LCoE). Die maatstaf wordt berekend door de totale kosten van een energiebron te delen door de hoeveelheid …

Onderzoek naar het potentieel van hybride adaptieve thermische ...

P. Hoes (2010) - Onderzoek naar het potentieel van hybride adaptieve thermische energieopslagsystemen voor laag-energiewoningen - IBPSA-NVL Event 20

Thermische energie uit oppervlaktewater

Thermische energie uit oppervlaktewater kan een goed alternatief zijn voor aardgas. Rijkswaterstaat onderzoekt met de waterschappen mogelijkheden. ... Van onze huidige energievraag is ongeveer 30% nodig voor het verwarmen en koelen van de bebouwde omgeving. Op dit moment gebeurt dat vooral met aardgas, maar dat zal in de toekomst niet meer ...

Thermische Energie uit Oppervlaktewater

op drie manieren. Door middel van een back-of-the-envelope berekening en door middel van twee online tools voor aquathermie (Omgevingswarmtekaarten van Waternet en STOWA). Het eindantwoord voor de totale theoretische potentie van TEO is 2.8 miljoen GJ/jaar. Naast de theoretische potentie geven de tools ook de technische en economische potentie ...

2. Algemene overzichten | CBS

Het totale verbruik van energie voor warmte is in 2022 ook gedaald ten opzichte van 2021 vanwege het zachte stookseizoen en de hoge energiekosten, waardoor het aandeel hernieuwbare energie toch hoger uitkomt dan in 2021. ... want onderzoek naar houtverbruik woningen is lastig en duur en vindt daarom slechts eens in zes jaar plaats (zie …

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030

Het onderzoek bevestigt het belang van ondergrondse energieopslag voor een duurzaam energiesysteem. Op basis van de bevindingen schetsen TNO en EBN mogelijke …

Ruimtelijke aspecten energiemodellen voor toepassing binnen …

Heatstore is een groot Europees onderzoeksproject om technologieën te demonstreren voor de ondergrondse opslag van warmte. De opslag kan namelijk …

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030

Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030 – 2050 Technische evaluatie van vraag en aanbod Rapport | 22-06-2021 Dit rapport omvat de technische analyse over …

De meerwaarde van ontwerpend onderzoek voor gebiedsontwikkelaars

Onderzoek Tien ontwerpteams, vijf steden, een onzekere toekomst: dat zijn de ingrediënten voor de ontwerpstudie ''De stad van de toekomst''. Onderzoekers van de TU Delft analyseren welke meerwaarde zulke ontwerpstudies hebben voor gebiedsontwikkelaars. In dit vervolgartikel kijken we naar voorbeelden van deze meerwaarde: "Meteen met z''n allen rond …

Whitepaper ONDERGRONDSE ENERGIEOPSLAG …

duidelijke visie op ten eerste de ruimtelijke verdeling van opslaglocaties binnen de daarvoor geschikte ondergrondse ruimte, en daarnaast op de integratie met nationale en regionale …

Thermische opslag van elektrische energie: een verkenning

Thermische opslag van elektrische energie vergt weinig nieuwe infrastructuur. Er kan gebruik worden gemaakt van het bestaande elektriciteitsnet voor de toevoer en van bestaande elektriciteitscentrales voor de levering. Wel moeten vrij volumineuze hoge druk, hoge temperatuur goed geïsoleerde opslagtanks worden geconstrueerd.

Kansen voor thermische opslagsystemen

In dit onderzoek is het marktpotentieel (tot en met 2050) van (grootschalige) collectieve seizoensopslagsystemen in warmtenetten voor de gebouwde omgeving onderzocht. Er is …

Thermische energie uiT oppervlakTewaTer

Van onze huidige energievraag is ongeveer 30 procent nodig voor het verwarmen en koelen van gebouwen en ruimten. Momenteel gebeurt dit nog vrijwel uitsluitend met aardgas. Uit onderzoek van het Planbu-reau voor de Leefomgeving komt naar voren dat thermische energie uit oppervlaktewater hiervoor een duurzaam en substantieel alterna-tief kan zijn.

Geo-energy research | TNO

Ik ben gespecialiseerd in Ondergrondse Thermische Energie Opslag (UTES) en onderzoek in verschillende studies het gebruik van duurzame warmte door middel van …